luni, 14 noiembrie 2011

The Book of the Five Rings

Vă povesteam că începusem cartea Musashi despre unul dintre cei mai mari samurai din istoria Japoniei. Zilele trecute am terminat-o şi am început să mă documentez puţin despre personajul real Miyamoto Musashi

Din ce am citit pe net, romanul urmăreşte destul de fidel viaţa samuraiului, cu anumite licenţe poetice pe ici-colo. Ce mi-a plăcut mult la carte a fost mesajul pe care a reuşit să-l transmită, acela de autodezvoltare permanentă. Deşi nu era fidel unei anumite religii, chiar dacă fusese crescut după învăţăturile budiste, Musashi şi-a consolidat o filozofie proprie care l-a ajutat să se autodisciplineze şi să se dezvolte treptat. Începând cu dueluri 1 la 1, a ajuns să se lupte cu o întreagă şcoală de profesionişti Yoshioka, moment în care a inventat un stil de luptă cu 2 săbii.

Înafară de a fi cunoscut drept un foarte mare om de arme japonez, şi creator al stilului de luptă niten'ichi, Musashi a scris mai multe cărţi despre strategii militare dar şi principii de viaţă. Din scrierile lui transpare ideea că un luptător nu trebuie să ştie doar tehnici de luptă, dar trebuie să se desăvârşească pe plan personal, acest proces durând o întreagă viaţă. Până la moartea sa, la 62 de ani, Musashi devenise un artist complet în arta sculpturii, caligrafiei şi chiar arhitecturii. Totul în completarea spirituală a pregătirii fizice pe care o făcea.


Ultima sa carte, The Book of Five Rings este o carte de strategie, tehnică şi filizofie personală care a fost tradusă şi în engleză şi pe care o puteţi citi aici.

Mai jos sunt câteva învăţături din carte şi o pictură a lui Musashi.


    
1. Do not think dishonestly.

2. The Way is in training.


3. Become acquainted with every art.


4. Know the Ways of all professions.


5. Distinguish between gain and loss in worldly matters.


6. Develop intuitive judgement and understanding for everything.


7. Perceive those things which cannot be seen.


8. Pay attention even to trifles.


9. Do nothing which is of no use.



  Kingfisher Perched on a Withered Branch, by Miyamoto Musashi



Pe voi care dintre cele 9 învăţături vă inspiră?

Pe mine nr.6 Dezvoltă-ţi judecata intuitivă şi întelegerea pentru orice.