miercuri, 21 martie 2012

Dance with the Dragons - partea 5 a seriei Cântec de Gheaţă şi Foc

Vorbeam de romane fantasy acum ceva timp, şi de apariţia mult aşteptatei părţi 5 a seriei lui George Martin A Song of Ice and Fire. 

Dansul Dragonilor continuă acţiunea din Iureşul Săbiilor, pe planul personajelor care nu apar în Festinul Ciorilor: Jon, Tyrion, Daenerys, Theon Greyjoy, Bran, Davos. A fost un efort să o citesc pe alocuri, pentru că apar tot felul de personaje noi, au şi trecut vreo 2 ani de când am citit ultimele volume, şi nu mai înţelegeam cine ce face şi de ce. Un lucru foarte bun este descrierea caselor la sfârşitul cărţii, un fel de arbore genealogic cu care am stat în faţă pe ici colo. 

Acţiunea cărţii merge temporal în paralel cu cea din Festinul Ciorilor iar spre sfârşit, încep să se reunească toate personajele. În afara personajelor deja conturate, planul cu Theon şi Boltonii mi s-a părut foarte dark şi palpitant. Cum deja ne-a obişnuit George Martin, sunt o mulţime de întorsături de situaţie, de intrigi chiar şi unde nu te aştepţi iar finalul ne lasă evident să sperăm la ultimele 2 volume încă nescrise. Iarna se tot apropie, devenind un pericol nou şi comun. Te face să te gândeşti ce îi aşteaptă pe locuitorii regatelor în volumul următor The Winds of Winter. Iar mâncatul de şobolani ajunge să pară o normalitate. 

Cât despre personajele noi, unele sunt surprinzătoare, apar tot felul de aspiranţi la tron, oameni-lup, dragoni, creaturi cu ochi albaştri, spirite demult uitate în pădurea vechilor zei...



Nemira are o reducere la Dansul Dragonilor, de 35%. O găsiţi la 82,49 ron, aici.

Pe 1 aprilie, nu uitaţi că revine serialul Game of Thrones cu seria 2. Vizionaţi aici  trailerul.