vineri, 16 decembrie 2011

De ce facem fapte bune de Crăciun?

V-aţi gândit vreodată de ce oamenii fac fapte bune de Crăciun? De ce răspund la campanii sociale mai mult. Nu mă înţelegeţi greşit. Este foarte bine că oamenii se mobilizează în luna decembrie. Că ajută, că fac fapte bune, că îşi achită datoriile, că se împacă, că iartă, că ţin post. Este minunat! Întrebarea mea este ce îi determină să facă asta de Crăciun. 
Nimic nu este izolat sau întâmplător. Adică, dacă pentru cineva Crăciunul este un declanşator de fapte bune, înseamnă că el are o valoare simbolizată de Crăciun. Aceeaşi valoare o regăseşte în viaţa lui în numeroase alte împrejurări fără să fie conştient de legătură. Poate valoarea este familia, sau copilăria. 
Mai este şi solidaritatea. La fel ca atunci când eşti la un concert şi toată lumea cântă ca o singură voce, aşa este şi de Crăciun. Mulţi îţi împărtăşesc valorile. Mulţi se bucură, se schimbă, petrec timp cu familia sau prietenii, merg la munte, se pregătesc de sărbătoare, sunt entuziaşti, sunt mai binevoitori. E ca o voce care cântă un colind. O emoţie împărtăşită.
Dar totul se termină după începutul anului. Pentru că fiecare revine la rutina proprie. Uită emoţia pe care au simţit-o şi valorile pe care pentru scurt timp le regăsiseră. Este poate firesc. Magia se duce ca un fum. Şi noi suntem nişte Copii sub acoperire care credem în magie!

Ce uităm noi este că NOI am ales să facem parte din magie! Nu am fi ştiut că magia poate exista dacă nu făceam parte din ea. Dacă ne dăm seama de asta, putem să ne păstrăm în suflet magia şi să o folosim oricând în timpul anului. 
Valorile pe care le activează Crăciunul în noi, în mod inconştient, le putem activa şi noi, în mod conştient. Trebuie doar să ne amintim ce este important pentru noi şi pentru ce facem fapte bune. Le facem doar pentru că sunt sărbători de iarnă sau le facem pentru că este important pentru noi? 
Şi dacă este important pentru noi, în ce fel putem să le integrăm în ceea ce facem noi zilnic? În ce fel putem să ajutăm, să iertăm, să fim buni (nu MAI buni), să ne bucurăm ZILNIC?



Fiţi nişte mici magicieni şi exersaţi în fiecare zi lucruri care vă fac existenţa voastră şi a celorlalţi mai frumoasă! Puteţi începe de azi. Şi din momentul în care începeţi, nu vă opriţi niciodată!