O valoare este o însuşire a unor obiecte, fenomene, fapte, idei de a corespunde
trebuinţelor sociale și idealurilor generate de acestea; suma
calităţilor care dau preţ unui obiect, unei fiinţe, unui fenomen etc.;
însemnătate, preţ, merit.
Cu toţii avem valori. Şi valorile sunt diferite în funcţie de individ. Valorile noastre sunt bunurile cele mai de preţ pentru noi. Stau la baza acţiunilor noastre, şi ne simţim atacaţi dacă cineva le critică sau încearcă să ne convingă de lipsa lor de utilitate. Valorile ne dau forţă, ne sunt refugiu, ne ajută să trecem peste greutăţi şi încercări. Noi ne identificăm prin valorile noastre şi prin ele ne conferă individualitate.
Dar cum ştim ce valori avem? S-au făcut tot felul de liste de valori, dintre care cea mai cunoscută este cea a lui Robert Dilts (NLP):
Responsabilitate,
Aventura, Frumusete, Provocare, Comunitate, Competenta, Cultura, Educatie, Faima,
Familie, Libertate, Adevar, Armonie interioara, Autocunoastere, Dezvoltare
profesionala, Bani, Bucurie, Bunastare, Calitatea lucrurilor pe care le fac,
Calitatea relatiilor, Calm, Competente, Cunostinte, Dezvoltare personala, Dragoste,
afectiune, Hobby-uri, Independenta, Influenta, Intelepciune, Intimitate, Leadership,
Liniste sufleteasca, Loialitate, Masculinitate, Natura, Onoare, Ordine, Pace,
Prietenie, Puritate, Putere, Recunoastere, Relatii personale, Respect de sine
(Self-esteem), Sanatate, Sensul vietii, Siguranta ,Siguranta locului de munca,
Sinceritate, Spiritualitate, Stabilitate, Statut, Statut intelectual.
Din lista de mai sus nu avem doar una sau 2. Putem avea numeroase valori care să convieţuiască în mod paşnic în sufletele noastre. Luaţi fiecare valoare din listă în parte, staţi cu ea pe buze şi duceţi în interior întrebarile: Ce este important pentru mine? Pentru ce fac ceea ce fac? Ce convingeri susţin aceste comportamente? Pentru ce sunt ceea ce sunt? Ce scop mai mare decât mine servesc?
Observaţi cum tot ceea ce faceţi sau credeţi este parte dintr-un plan mai mare, nu sunt nişte lucruri disparate, întâmplătoare şi fără legătură.
În acelaşi timp trebuie să respectăm faptul că alţi oameni au valori diferite de noi. Şi e bine să ştim că atunci când cineva se supără sau reacţionează într-un fel care ne deranjează, o face pentru că are anumite valori pe care le apără şi care îi dau sens.
Conştientizarea comportamentelor, valorilor, convingerilor noastre şi alte celorlalţi este primul pas spre îmbunătăţirea relaţiilor. Asta pentru că ajută să nu luăm lucrurile personal. În momentul în care îţi dai seama că tot ce se întâmplă în jurul tău este un mecanism uriaş de comportamente, context, valori, credinţe, poţi să îţi tragi sufletul şi să te aşezi pe margine să vezi. Să urmăreşti cum funcţionează mecanismul. Pentru că dacă te laşi prins în vâltoare, nu o să poţi să vezi când, de ce, cum se mişcă rotiţele... O să te gândeşti doar la propria cale de ieşire şi supravieţuire.
Şi proiecţiile negative pe care le faci te împiedică să vezi sau să simţi atâtea comori...