vineri, 8 iunie 2012

Cum menţii o schimbare?

Să faci o schimbare nu este greu. Găseşti momentul potrivit, începi cu paşi mari sau paşi mici şi bifezi pit-stopurile intermediare. Te motivezi singur sau te motivează alţii. Şi reuşeşti! Sărbătoreşti succesul şi te minunezi cum de ai reuşit să îl atingi.

Mă uitam la emisiunea The Biggest Looser de pe TLC. Un concurs în care câştigă cel care a slăbit cel mai mult. La noi a fost o emisiune după acelaşi format, intitulată Marele Câştigător, care se pare că nu a avut prea mare succes. Poate la americani este şi alt public vizat, întrucât ei au o problemă mare cu obezitatea.

În orice caz, emisiunea este o inspiraţie pentru cei care cred că nu se poate.

Mesajul este că se poate orice! Inclusiv să slăbeşti 60 kg în 4 luni cât durează o ediţie. Evident că este mult de muncă şi sunt multe bariere fizice şi psihice de trecut. Din ce am văzut, concurenţii au şi marele avantaj de a sta în cantonament împreună şi a se mobiliza reciproc. Faptul că singura lor activitate de acolo este aceea de a se antrena, iar singura lor preocupare este aceea de a slăbi, reuşesc să facă transformări incredibile indiferent de vârstă. Bineînţeles toţi au diete şi program de exerciţii personalizat, ceea ce îi ajută mult. Ei... şi mai este şi premiul care poate să te motiveze de unul singur: 250.000 $. În România premiul a fost 25.000 euro. 

Bun...ideea este că se poate să reuşeşti în mediul acesta creat artificial. 

Întrebarea este ce faci când se termină totul, ai câştigat chiar şi marele premiu, şi te întorci acasă? Cum reuşeşti să rămâi acolo? Pentru că nimeni nu ajunge să aibă o anumită problemă (în cazul acesta obezitatea), fără motiv. Dar exact ca în toate poveştile, nimeni nu îţi spune ce se întâmplă după ce Făt Frumos omoară zmeul şi o ia pe fata de împărat de soţie.

Pentru că au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi nu mai ţine... 

Un exemplu ar fi chiar unii dintre câştigătorii concursului despre care vă povesteam. După ce au slăbit dramatic şi au câştigat 250 000 $ au reuşit să pună aproape toate kg la loc în câţiva ani. 

Este clar că mediul de concurs îţi crează anumite obiceiuri sănătoase. Mănânci sănătos, faci mişcare, ai grijă de trup şi te concentrezi pe rezultate. Dar cum faci să integrezi toate aceste obiceiuri sănătoase  (citeşte aici despre În cât timp se formează un obicei ) într-o viaţă obişnuită?

Cred că totul pleacă de la înţelegerea faptului că dacă vrei să faci o schimbare, o faci pentru toată viaţa. Nu o faci doar temporar pentru un rezultat de moment. Pentru că momentul trece. Viaţa ta rămâne. Şi schimbările trebuie să devină obiceiuri, parte din viaţa ta obişnuită. În clipa când îţi asumi schimbarea, asumă-ţi o viaţă nouă. 

Cum faci schimbările, cât de drastice, sau cu ce frecvenţă, depinde numai de tine şi de felul tău de a fi. NU te uita în jur. NU te compara cu alţii. NU fii dezamăgit că alţii au rezultate mai bune sau mai rapide faţă de tine. Asta nu este important. Pentru că nu ştii dacă alţii fac schimbări de moment, cu efect de yo-yo, sau schimbări de stil de viaţă ca tine.

Concentrează-te pe tine şi pe ceea ce observi că îţi face bine şi fă din asta o obişnuinţă. În ritmul tău. Şi nu uita să cauţi în tine motivul pentru care ai ajuns să ai problema respectivă. Pentru că în paralel cu trupul trebuie vindecat şi sufletul.

Caută intenţia pozitivă pe care ai avut-o când ai acţionat în acel fel.

Da...ai auzit bine: INTENŢIA POZITIVĂ! Nimeni nu face nimic fără o intenţie pozitivă pentru el. Chiar şi mâncatul exagerat sau sedentarismul au o intenţie pozitivă în spate.

Gândeşte-te mereu că asta e viaţa ta nouă şi tu eşti un om nou! Un om care a descoperit cum să aibă grijă de el şi cum să se iubească pe el şi pe alţii. Şi să nu te mire dacă cei din jurul tău o să observe asta.Unii vor fi invidioşi şi te vor descuraja. Alţii vor fi plăcut surprinşi şi te vor încuraja. Alţii se vor face că nu au văzut nimic nou la tine. 

But make no mistake...they all see U! Ascultă doar ce-ţi face bine şi te ajută să creşti. Şi dă-ţi voie ca din când în când să mai ai căderi şi să nu ştii dacă eşti pe drumul cel bun. Dă-ţi voie ca uneori să oboseşti şi să  te opreşti să îţi tragi sufletul. Pentru că asta ajută ca lucrurile să se aşeze la locul lor. Şi mai ajută în a fi flexibil, şi la a descoperi şi alte drumuri poate mai bune.

Şi nu uita de suflet.






Intraţi aici  pentru a citi despre obiceiurile sănătoase ale unei persoane care a hotărât să facă nişte schimbări în viaţa ei. Succes Denisa în continuare :)

Voi cum vă descurcaţi cu schimbările?