sâmbătă, 2 iunie 2012

Zeamă aită de cartofi (ciorbă de cartofi ardelenească)

Am încercat azi o reţetă de la bunica mea. Ciorba de cartofi ardelenească este delicioasă şi o reţetă tradiţională de familie. Se numeşte zeamă aită, de la denumirea ardelenească a usturoiului.

Ingrediente:

  • 2 l apă
  • 1 bucată slănină afumată (50-100 gr)
  • 1 morcov
  • 1 ceapă mare
  • 1 legatură de pătrunjel
  • 1 kg cartofi
  • 5-6 căţei de ursturoi
  • oţet
  • sare
  • 1 gălbenuş
Slăninuţa se toacă la blender împreună cu ceapa şi patrunjelul până rezultă o pastă. Pasta se pune la fiert cu apa şi morcovul întreg, la foc mediu, timp de 45 min. Se adaugă apoi cartofii tăiaţi cuburi, usturoiul pisat şi sarea. Se fierbe în continuare la foc mediu până când cartofii sunt fierţi. Se acreşte apoi neapărat cu oţet, 2-3 linguri şi se dă în clocot. 

Ciorba se lasă la răcit, şi când este călduţă, se bate un gălbenuş şi se toarnă peste el 1 polonic cu ciorbă. Amestecaţi să se omogenizeze şi apoi turnaţi zeama în oala cu ciorbă răcită. 








 Este o ciorbă consistentă şi gustoasă. Puteţi să mai puneţi şi altă afumătură la fiert (cârnăciori) pentru un gust mai pronunţat. Faceţi cum vă place şi consumaţi cu moderaţie :) Poftă bună!