luni, 19 noiembrie 2012

Tartă sărată cu dovleac

Pentru că dovleacul nu se găseşte tot timpul anului, am cumpărat ca o disperată săptămânile astea, în ideea de a profita la maximum de acest bostan simpatic. Am vrut să pregătesc altceva decât tradiţionala plăcintă cu dovleac, aşa că am făcut o combinaţie proprie pe care o vedeţi mai jos. 






Ingrediente

 Pentru blat

200 gr făină
apă
ulei măsline
1 ou


Pentru sos

300 gr smântână
1 mână caşcaval ras
1 mână brânză Camembert rasă
busuioc
4 căţei de usturoi
piper proaspăt măcinat

 Pentru tartă

aprox 300 gr dovleac ras (se găseşte la piaţă dovleac crud ras în pungi de 1 kg)
2 roşii
1 mână parmezan

Se face întâi o cocă pentru baza tartei. Se amestecă făina cu oul şi foarte puţina apă, doar cât să se omogenizeze totul, fără să se înmoaie compoziţia. Se adaugă 1 lingură de ulei pentru elasticitate, cât să se desprindă coca de pe masă. Se pune coca în frigider până facem sosul.

Sosul presupune amestecarea smântânii cu brânzeturile, usturioul pisat şi mirodeniile. Piperul proaspăt îi dă o aromă mai puternică.

Se scoate coca din frigider şi se întinde cu sucitorul. Se aşează în tava de tartă, unsă în prealabil cu unt. Se pune coca la cuptorul încins (200grade) pentru 10 minute, cât să se întărească în formă.

Se scoate tava din cuptor şi acum urmează faza de tartinare. Se unge coca cu ulei de măsline. Se mai presară o mână de parmezan. Se adaugă dovleacul ras, pe toată suprafaţa tăvii. Se unge dovleacul cu sos. Se decorează cu felii de roşii.

Se coace la 190 grade timp de 40 de min. Se serveşte rece cu salată verde. Am mâncat-o şi caldă şi rece, dar rece se simt mai bine aromele şi gustul sărat.

Poftă bună!