În 1992, Chris McCandless, un tânăr de 24 de ani era descoperit mort într-un autobuz părăsit în sălbăticia Alaskăi. Cartea În sălbăticie a lui Jon Krakauer (apărută la Humanitas) este povestea aventurii lui Chris, de la terminarea facultăţii până la moartea sa, poveste pe care autorul, jurnalist şi alpinist de renume, reuşeşte să o compună din interviuri cu cei pe care Chris i-a întâlnit în peripeţiile sale, din fotografii găsite pe aparatul foto al lui Chris, din cărţi poştale trimise cunoscuţilor şi multe alte surse inedite. Cartea nu este doar o relatare, este o paralelă între destinul lui McCandless şi cel al altor tineri care au auzit chemarea sălbăticiei şi i-au răspuns în dorinţa de a gasi un sens suprem al vieţii.
Filmul Into the Wild, regizat de Sean Penn, este impresionant şi dramatic, urmărind firul narativ al cărţii şi încercând să recreeze pas cu pas aventura lui Chris.
- Christopher McCandless, autoportret
- Sean Penn, regizorul Into the wild and Jon Krakauer, autorul Into the Wild
- Emile Hirsch în rolul lui Christopher McCandless
Întrebarea la care încearcă să răspundă cartea, dar şi toţi cei care l-au cunoscut pe Chris este: Ce anume l-a determinat pe un om cu o condiţie socială foarte bună, cu rezultate academice deosebite, să renunţe la tot ce avea, la relaţia cu familia, la un potenţial loc de muncă de mare clasă, pentru a pleca în lume. Şi mai ales, ce credea că va descoperi în Alaska? El şi mulţi alţii înaintea sa?
Vorbeam mai demult despre valori. Liberatea este o valoare fundamentală pentru mulţi oameni. Lipsa unor constrângeri sociale, materiale chiar, poate fi o himeră pentru care unii sunt dispuşi să sacrifice tot. Să fii liber să faci ce vrei, când vrei, fără explicaţii, fără remuşcări. Dacă te plictiseşti într-un loc, să pleci în altul, dacă te plictiseşti de compania unor oameni să pleci şi să-i laşi, dacă vrei să fii singur să călătoreşti să o faci liber, fără a da altora socoteală.
Dar ce e cu sălbăticia asta? Cu Alaska în special? Înţeleg că este o destinaţie pentru mulţi doritori de aventura. Chiar autorul cărţii a avut o incursiune la limita supravieţuirii pe Devil's Thumb în tinereţea sa. Este vreo dorinţă primordială a omului de a se contopi cu natura? De a o cuceri? De a o îmblânzi? Este oare nevoia omului de a-şi demonstra că poate să supravieţuiască în orice condiţii? Poate natura are nişte răspunsuri ascunse, pe care doar unii le descoperă.
Este într-adevăr ceva ce poţi să simţi dacă stai un timp izolat de civilizaţie. O linişte şi o atracţie de neexplicat.
Şi parcă simţi ceva când citeşti cartea asta pe o pajişte de munte unde natura este atât de aproape...
Întrebarea este: Ce preţ eşti dispus să plăteşti pentru a fi complet liber? sau mai corect: Poţi fi complet liber vreodată?