luni, 23 decembrie 2013

Despre dezvoltare personala in noul an

Daca intamplator citeati acest blog anul trecut, poate ati remarcat ca anul acesta postarile au fost cam inexistente. Da, am avut un motiv, o preocupare ce m-a acaparat din fericire cu totul :) 

Am invatat multe anul acesta despre mine. Nu am recitit postarile vechi, pentru ca stiu despre ce scriam anii trecuti pe parte de pasi mici si dezvoltare personala. Aveam un entuziasm greu de stapanit, si o impresie ca stiu cu ce se mananca toate problemele cotidiene ale celorlalti, doar prin simplul fapt ca aveam niste explicatii. Ca intelegeam niste mecanisme. Mi se parea ciudat ca ceilalti nu inteleg cat este de simplu sa se schimbe daca nu sunt multumiti cu ce sunt, sau ce au. Mi se parea totul firesc si simplu, si ii judecam pe altii cu aroganta. Am incercat pe mine tot ce pretindeam de la ceilalti. Multe au mers la inceput. Ma simteam in al 9-lea cer. Pluteam pe aripile succesului autoasumat. 
Si au mers, pana nu au mai mers. Pana cand simpla intelegere nu a mai fost suficienta. Mi s-au clatinat toate reperele care ma tinusera sus acolo, si mi-am pierdut orice directie. Eram complet bulversata si lipsita de orizont. Adica... tot coachingul si NLP-ul si analiza tranzactionala despre care am citit o gramada...nu sunt solutia la orice? Nu e suficient sa te comporti ca un om schimbat ca sa fii un om schimbat?
Ce am inteles in final a fost ca sa te comporti schimbat e usor. Folosesti intr-adevar niste metode de dezvoltare personala. Care functioneaza pentru moment. Pentru anumite situatii in care ai nevoie sa te comporti intr-un anumit fel. Dar metodele astea nu te ajuta sa asimilezi schimbarea. Cel putin pe mine nu m-au ajutat. Nu am reusit sa solidific noile experiente cu vechea mea viata. Nimic nu se mai potrivea nicaieri. Ce folos ca puteam sa ma comport intr-un anumit fel, in mod voit, daca eu nu simteam ca asta sunt eu. Era ca si cum eram propria mea marioneta.

Poate cea mai dificila parte asta este. Sa reusesti sa integrezi noi experiente si cunostinte cu viata deja existenta. Sa intelegi de ce faci toate aceste schimbari. Care este scopul final.

Si ce mai trebuie sa intelegi este ca procesul schimbarii este unul foarte profund si chinuitor. Oricine pretinde ca s-a schimbat, dar nu si-a infruntat niste demoni proprii in acest proces... se pacaleste pe el insusi.

Anul viitor asta imi propun: sa imi redefinesc mie, si prin acest blog si voua, ce inseamna dezvoltarea personala.

Pana atunci....

Keep Calm and SING CAROLS Poster